Iskustvena radionica pod nazivom “Da mi je ova pamet, a one godine…” jednom nedeljno u trajanju od 2h. Grupa je mešovita, muško-ženska, kao i teme koje će se obrađivati na sastancima grupe.

Nema osobe koja nekad nije čula sa žaljenjem da neko kaže:”Eh, da mi je ova pamet, a one godine…” Ponekad žalimo za propuštenim prilikama, zbog pogrešnih izbora, pogrešno donetih odluka…

‘Što je bilo, bilo je’, ‘Nad prosutim mlekom ne vredi plakati’… izreke su kojima se tešimo. Tačno je: ne treba plakati nad propuštenom prilikom, pogrešno učinjenim izborom, ali šta ako je to obrazac po kome mi uvek delujemo? Onda je vrlo verovatno da ćemo u sličnoj situaciji, ponovo napraviti istu grešku, da kod nas uvek ‘pali isti fazon’, ‘igra isti štih’…

I kreće začarani krug: opet se posle kajemo i ‘jedemo živi’, opet su nam krivi roditelji, komšije i političari, svetska kriza, razmažema deca…

Da li smo se nekad zapitali koji je naš način donošenja odluka i princip po kome biramo, da li je to nešto urođeno, stečeno/naučeno, nametnuto, ‘prirodno’? A glavno pitanje je: postoji li način da naučimo kako da ‘ispravno’ postupamo, i da li postoji kriterijum po kome je nešto ‘ispravno’ ili nije…?

Mark Twain je rekao: ”I am an old man and have known a great many troubles, but most of them never happened”. Tačno, u životu su nas mučila mnoga pitanja, a nije bilo stvarne potrebe za svim tim brigama..

Shodno godinama, shodno socijalni uslovima, ta pitanja se menjaju, različita su od jednog do drugog. Ali neka su univerzalna i standardna. Kako biramo posao, partnera, auto ili kućnog ljubimca, naručujemo uvek istu hranu ili uvek probamo nešto novo – postoji neki algoritam koji sledimo.

U seriji iskustvenih radionica, jednom nedeljno u trajanju po 2h, pričaćemo o ovim temama. Različita iskustva, drugačije obrazovanje i vaspitanje koje posedujemo, obogaćuju svaku radionicu, i svakom članu grupe pomažu da rasvetli svoje dileme.

Trajanje radionice: 2 h (svake srede od 18.30 h)